Криза: Oпашки за бързи заеми за купуване на подаръци. 2023 г.

...
Криза: Oпашки за бързи заеми за купуване на подаръци. 2023 г.
Коментари Харесай

Криза: Oпашки за бързи заеми за купуване на подаръци

Криза: Oпашки за бързи заеми за пазаруване на дарове. 2023 година може да бъде избрана като годината с връх в кредитирането.

Това демонстрира статистиката на Българска народна банка. В последните дни се виждат и опашки от хора пред компаниите за бързи заеми.

„ Противно на прогнозите ни от предходната година, когато чакахме стесняване на кредитния пазар, продължава да има растеж на заемите.
При жилищните заеми е към 18-19% към края на октомври по отношение на 2022 година
Сега оповестяват за бързите заеми и бързите потребителски заеми – това се отнася за сегмента хора, които теглят заем, с цел да купуват дарове, което е малко рисковано.

Задлъжняването не е положително “, коментира финансовият съветник Деян Василев в студиото на „ България заран “.

При пет следващи тримесечия има понижаване на броя на покупко-продажби за парцели. Въпреки това, доста от продавачите си държат парцелите, а тези, които купуват – купуват на заем, означи Василев.

„ Около 6% растеж на цените на парцелите – парадоксално, това води до по-големи заеми. Теглят хората със междинни и високи приходи. Има здравословно търсене в България и кредитирането, изключително жилищното, минава през тясна междина – понижава броят покупко-продажби, заемите се усилват, а лихвите у нас останаха ниски – за нов ипотечен заем е приблизително 2,5-2,6%. Това се дължи на спестителят, има растеж на заемите и растеж на депозититие в банките “, изясни пред Bulgaria ON AIR консултантът.

Василев предвижда, че през 2024 година гладко ще следим увеличение на цената на привлечения запас.

„ Все повече хора или договарят някаква закрепена рента, или банките оферират на по-заможните клиенти. Ако се усети отлив на спестявания от банките, ще вдигнат цената на привлечения запас, ще заплащат повече и това ще прелее към кредитополучателите “, счита той.

По думите му при сегмента от популацията с по-ниски приходи има по-висока неспособност да се обслужват заемите.

„ Ако повече от 30-40% от прихода на семейството отива за обслужване на заеми, това подлага под напън бюджета. Надценяването води до просрочия. Съветвам хората да внимават като теглят заеми. Цените парцелите в Западна Европа са на нулев напредък. При нас вълната идва постепенно “, сподели още финансовият съветник.

България е оазис на ниските лихви и в случай че си изиграем добре картите, можем да влезем в Еврозоната, счита Василев.

„ Българският държавен дълг не е толкоз висок. Покриваме критериите за валутна непоклатимост. В бюджетния недостиг сме дисциплинирани. Ахилесовата пета е по-високата инфлация, която понижа. Колкото по-добре България се интегрира в Еврозоната, ще реализира положителни изгоди за безпрепятственото влизане и излизане на артикули “, проучва консултантът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР